My Blog List

Tuesday 12 April 2016

MANGGO CHEESE CAKE TANPA BAKAR


RESEPI MANGGO CHEESE CAKE

Bahan-bahan untuk buat base:
200g Biskut Marie
100g Butter

Bahan-bahan untuk filling cheese:
250g Cream Cheese
60g Gula Castor
2 biji Buah Mangga, satu didadu dan satu lagi diblend untuk dijadikan puree
200ml UHT whipping cream
1 1/2sb gelatin
125ml air suam

Bahan-bahan untuk topping:
Puree Mangga
50ml air suam
1sb gelatin
1sb gula castor

1. Cairkan butter dan gaul dengan biskut marie yang telah dihancurkan. Gunakan loyang springform ya sebagai base, supaya mudah untuk keluarkan kek nanti. Yang ni guna size 9'. Simpan dalam freezer sementara nak siapkan filling cheese.




2. Masukan 1sb gelatin ke dalam air suam biarkan larut, okey. Putar whipping cream sampai kental kemudian ketepikan. Jangan lama sangat nanti overbeat.




3. Masukan whipping cream ke dalam adunan cheese td, Gaul sebati guna spatula. Kemudian masukan larutan gelatin tadi.







5. Buat topping. larutkan 1sb gelatin ke dalam 50ml air suam.


6. Kemudian tuangkan ke atas cheese td simpan dalam freezer semalaman. 


7. Dah siap. SELAMAT MENCUBA ya. Sedap dimakan ketika sejukkkkk


SUMBER RESEPI : PN SHIMA 

No comments:

Post a Comment